BELGIAN OWL

BELGIAN OWL

Destylarnia zaczęła produkować whisky w 2005 roku, pierwsza edycja ukazała się na rynkach w 2008. Jedyna poza szkockimi destylarnia w Europie, pracująca na używanych szkockich alembikach, zakupionych za zgodą Scotch whisky Association z nieczynnej ale kultowej destylarni Caperdonich. To destylarnia hołdująca określeniu znanym w winach, czyli terroir. Do destylacji używa wyłącznie własnego jęczmienia, rosnącego na 400 akrach, z czego 15% pokrywa uprawa biodynamiczna. Właściciel destylarni zdobywał doświadczenie pod okiem Jim McEwan z Bruichladdich. Whisky dojrzewa głównie z beczkach 1st fill Bourbon, nabywanych z Heaven Hill. Nawet wersje z oferty podstawowej butelkowane są z mocą min 46% bez filtracji.

Belgian Owl Evolution - Blue
Dojrzewała  5 lat w beczce 1st fill Bourbon. W tej oprócz słodkich, owocowych aromatów, w których dodatkowo wyczuć można białe winogrona, pojawiają się nuty przypraw- imbir, pieprz i lekka taninowość.
Belgian Owl Identite - Green
Podstawowa wersja single malt dojrzewała 3,5 roku w beczkach 1st fill bourbon Pachnie słodko toffi, sokiem gruszkowym, marmoladą jabłkową, budyniem waniliowym i bananami.
Belgian Owl Intense Cask Strength - Black
Cask Strength Intense z czarną etykietą, która dojrzewa 3 lata w 1st fill Bourbon, ale butelkowana jest z naturalną mocą 71%.
Belgian Owl Passion - Purple
4 yo single cask, rozcieńczana do mocy 46%. Dojrzewa też w 1st fill Bourbon. Ponieważ każda beczka jest nieco inna, jej zapach może wahać się od wanilii, francuskiego ciasta, ciasta drożdżowego, do...