WINNICA ADORIA

WINNICA ADORIA

Winnica Adoria jest prowadzona przez jej właściciela, Mike’a Whitney i grupę współpracowników. Mike urodził się wśród winnic Kalifornii, po czym przeprowadził się ze swoją rodziną do stanu Washington w czasie, gdy winnice tego stanu zaczynały być wyzwaniem dla kalifornijczyków w walce o tytuł najlepszych winnic Ameryki. W 1995 roku zamieszkał w Polsce. Jego przeznaczeniem było połączyć miłość do wina i wiedzę o nim z idealnymi warunkami południowo-zachodniej Polski. Dlatego stworzył Winnicę Adoria.

Nieprzypadkowo wino Adoria jest określane przez ekspertów jako wino klasy światowej. Najwyższej jakości szczepy winorośli Chardonnay, Pinot Noir i Reisling. Mike długo poszukiwał idealnego miejsca na winnicę współpracując z uznanymi w świecie specjalistami w dziedzinie winiarstwa. Półtora roku i 300 odrzuconych lokalizacji później znalazł odpowiednie miejsce – Zachowice. Rozpoczęła się budowa pierwszej w Polsce winnicy na światowym poziomie. Zakupiony został oryginalny projekt, wybudowano winiarnię i sprowadzono nowoczesne maszyny. Stworzenie winnicy i uprawa winorośli w kraju, w którym nie ma dobrej infrastruktury dla producentów wina jest niemałym wyzwaniem. W Stanach Zjednoczonych wystarczy skorzystać z przewodnika „Wines and Vines”, aby znaleźć dostawców i podwykonawców. Tutaj trzeba było zaczynać od zera, co oznaczało podróże po całej Europie i spotkania z dostawcami sadzonek winorośli oraz urządzeń do produkcji wina.

„Zdecydowanie nie dokonałem tego sam”- mówi Mike Whitney - „Miałem szczęście pracować ze wspaniałym zespołem najwyższej klasy specjalistów – między innymi z konsultantami z Oregon State University ze Stanów Zjednoczonych, z Uniwersytetu w Sienie w Toskanii, a także z ekspertami i dostawcami z Włoch, Niemiec, Francji, Portugalii oraz Stanów Zjednoczonych. Otrzymałem także wsparcie od lokalnego zespołu projektantów i podwykonawców, dzięki którym została wybudowana pierwsza nowoczesna polska winiarnia.”

Doświadczenie nauczyło Mike’a, że warunkiem powstania dobrego wina jest stworzenie dobrej winnicy. Winnica Adoria to połączenie tradycyjnych technik uprawy winorośli i produkcji wina z najnowszą technologią. Jeśli przyjedziesz do Adorii, zobaczysz, że wina leżakują w dębowych beczkach obok których stoją najnowocześniejsze urządzenia do produkcji.

Adoria Bacchus
Młode wino Bacchus ma zapach i smak świeżej limetki i gorzki posmak skórki cytryny. W miarę dojrzewania zaczyna nabierać intensywniejszego aromatu owoców cytrusowych, dojrzałych brzoskwiń i moreli....
Adoria Dornfelder
Dornfelder 2017 Dornfelder rocznik 2017 to nowe wino Winnicy Adoria. Winogrona tego szczepu pochodzą z plantacji Janusza Terleckiego w Zachowicach. Pasja, talent, ale i olbrzymi trud...
Adoria Pinot Noir
To młode Pinot Noir (2016) charakteryzuje się łagodnym aromatem czerwonych owoców - malin, truskawek, wiśni lub czerwonych porzeczek, wyczuwalna jest także subtelna nuta wanilii, ponieważ dojrzewa...
Adoria Riesling - późny zbiór
Szlachetne winogrona, z których powstał ten półwytrawny trunek, zebrane zostały później niż zwykle, aby rozwinąć bukiet aromatów i paletę słodkiego smaku.
Wyczuć w nim można nuty minaralne,...
Adoria Riesling - wytrawny
Sukces w uprawie Rieslinga zapewnia gleba bogata w minerały, ale przy produkcji trzeba mu poświęcić dużo uwagi. Jednakże wyjątkowe walory tego wina rekompensują wysiłek włożony jego wytworzenie. To...