John Glaser, założyciel Compass Box, pracując swego czasu dla jednej z dużych i znanych destylarni spostrzegł, że większość firm produkujących i sprzedających whisky robi to w niemalże identyczny sposób. Zatęsknił za dawno zapomnianym modelem produkcji, nastawionym na jakość w każdej butelce. W 2000 roku powstała jego firma Compass Box, koncentrując się na innowacyjności, kreatywności i odkrywaniu nowych sposobów czerpania radości i przyjemności z whisky. Od chwili powstania, skupiono się na kilku prawdach oczywistych:
- Dobrze skomponowany blend, stworzony z doskonałych składników, może rywalizować bogactwem aromatów z niejednym single malt,
- 60-70% aromatów odnajdywanych w whisky pochodzi z beczki, w której ona dojrzewa. Bez dobrej jakości beczki nie ma dobrej jakości whisky
- Jakość whisky jest wyznaczana poprzez aromaty i jej charakter, wiek na etykiecie często bywa fałszywym tropem
- Barwienie whisky karmelem oraz jej filtracja są zbędnym zabiegiem kosmetycznym.