Destylacja w Irlandii została wymyślona ponad 1000 lat temu. Zanim pierwsza whiskey została wyprodukowana na zielonym lądzie- spożywano Poitin, czysty irlandzki spirytus słynący ze swej mocy. W hołdzie dla tego starożytnego trunku destylarnia Cooley, jedyny niezależny producent whiskey w Irlandii, wydała serię wzorowaną właśnie na dawnym Poitin. Jego tradycyjna destylacja odbywała się w małym kotle, technika ta jest wykorzystywana przez destylarnię również obecnie, a termin Poitin jest pochodną od Irlandzkiego słowa „pota” co w naszym języku oznacza garnek - kocioł. Poitin był wytwarzany z ziarna jęczmienia lub ziemniaków i wśród Irlandczyków nosi miano jednego z najmocniejszych napojów alkoholowych. W XVII wieku (1661) został sklasyfikowany jako nielegalny w Irlandii. Jest on jednym z najstarszych trunków na świecie o bogatej i różnorodnej historii, związanej wyłącznie z Irlandią. Jego oficjalną produkcję umożliwiły nowe regulacje prawne z 1989 roku.

Podziel się