Destylarnia Bowmore jest jedną z najstarszych w Szkocji, istnieje bowiem od 1779 roku. Założono ją na brzegu Loch Indaal na wyspie Islay, która jest obecnie jednym z najważniejszych regionów w kulturze szkockiej whisky. Bowmore jest organicznie związana z morzem. Klimat Islay, krystaliczna woda z rzeki Laggan i niezmienny od lat proces produkcji decydują o niezwykle wysokiej jakości tej whisky. Na samej wyspie praktycznie nie ma drewna tak, więc pierwsze użycie torfu do suszenia słodu jęczmiennego, stało się tu za sprawą braku tego surowca.

Bowmore 10 Years Old Tempest To whisky leżakowana 10 lat w świeżej beczce po Bourbonie, wyprodukowano 2000 kartonów na cały świat, whisky butelkowana z mocą beczki 55,3 % alc. Aromat ziemi i dymu, morskiej solanki, ale także kremu brulee i pomarańczy. W smaku eksplozja cytrusów oraz zdecydowany torfowy aromat charakterystyczny dla wyspy Islay. Wyczuwalna tez sól na końcu języka. Na polski rynek trafiło tylko 120 butelek.

Podziel się