Destylarnia założona w 2005 roku na Tajwanie, około godziny jazdy z Tajpej. Woda czerpana jest ze źródeł spływających z okolicznych gór Snow Mountain, jęczmień importowa" />

Destylarnia założona w 2005 roku na Tajwanie, około godziny jazdy z Tajpej. Woda czerpana jest ze źródeł spływających z okolicznych gór Snow Mountain, jęczmień importowa" />
 
 


Destylarnia założona w 2005 roku na Tajwanie, około godziny jazdy z Tajpej. Woda czerpana jest ze źródeł spływających z okolicznych gór Snow Mountain, jęczmień importowany jest ze Szkocji z okolic Inverness. Odbiór alkoholu w trakcie destylacji różni się od tego praktykowanego w Szkocji. Ze względu na gusta chińczyków do słodkości tylko bardziej lotne związki trafiają do produktu finalnego, destylacja kończy się w momencie, kiedy Szkoci zaczynają dopiero odbiór alkoholu. Skutkiem tego whisky Kavalan charakteryzuje się wyjątkowo słodkim i owocowym aromatem. Wyspa Tajwan jest bardzo gorąca i wilgotna, temperatura w magazynach często przekracza 40st. C. co sprawia, że roczne odparowywanie (Angel’s Share) jest ośmiokrotnie większe niż w Szkocji, a to sprawia że koszty są bardzo wysokie. Dla zobrazowania tego wystarczy powiedzieć, że po pięciu latach w beczce zostaje niewiele ponad połowa, a po ośmiu latach zaledwie ¼ pierwotnej objętości. Pierwsza edycja Kavalan Single Malt pojawiła się na rynku w 2008 roku, rok później w 2009 destylarnia wprowadziła wersję Kavalan Port Finish. Jej finiszowanie odbywa się w trzech różnych beczkach po porto: Tawny, Ruby i Vintage, po czym całość jest blendowana przed nalaniem do butelek. Również w 2009 rozpoczęto butelkowanie wersji Single Cask, na początek leżakowanych w beczce po sherry (Ex Sherry) i po Bourbonie (Ex Bourbon). Następnie pojawiła się odmiana Solist Vinho, leżakowana w beczkach po portugalskich winach oraz Fino, dojrzewająca w beczkach po wytrawnej odmianie sherry. Wszystkie wersje Solist są butelkowane z mocą beczki, nie filtrowane na zimno. Najnowszym produktem destylarni jest Kavalan King Car, będący mieszanką destylatów leżakowanych w ośmiu różnych beczkach, które przed zabutelkowaniem zostały ze sobą zmieszane. Ta wersja również nie jest filtrowana na zimno i posiada moc zwiększoną do 46 %. Po olbrzymim sukcesie na rynkach azjatyckich i wielu nagrodach: Ex Bourbon Solist – najlepsza whisky z reszty świata w 2010, Ex Sherry Solist – najlepsza whisky reszty świata w 2011, Kavalan pojawił się w Europie, gdzie popyt na nią przewyższa możliwości destylarni. Nad jakością whisky czuwa międzynarodowy ekspert dr Jim Swan, którego doświadczenia pomogły w stworzeniu wyjątkowego produktu.

Noty degustacyjne:

Kavalan single Malt - to pierwsza whisky wprowadzona na rynek przez destylarnię w 2008 roku, będąca najlepiej sprzedającą się z całego port folio. Jej kompozycja powstaje poprzez połączenie destylatów leżakujących w różnych beczkach: po bourbonie, sherry oraz innych uprzednio przechowujących różne wina. Standardowa moc 40% oraz pełnia aromatów takich jak: miód, mango, gruszka, wanilia, kokos i czekolada.

Kavalan port finish – whisky finiszowana w różnych beczkach po porto: Tawny, Ruby oraz Vintage, butelkowana z naturalnym kolorem, o mocy 40%, i intensywnym bukiecie owoców tropikalnych, miodu, wanilii, landrynek.

Ex Sherry Solist – whisky leżakowana w najwyższej jakości beczkach po hiszpańskiej sherry Oloroso, nie filtrowana na zimno, butelkowana z mocą beczki 57-59%, w której prym wiodą nuty orzechów, migdałów, wanilii, cynamonu, goździków i marcepana.

Ex Bourbon Solist – whisky dojrzewająca w beczkach z amerykańskiego dębu, w którym uprzednio spoczywał Bourbon, nie filtrowana na zimno oraz oferowana z mocą beczki 57-59%. Jest wyjątkowo słodka, o zdecydowanym aromacie ananasa, dojrzałych bananów, kokosa, wanilii, z lekko wytrawną, dębową końcówką.

Fino Solist – to whisky z najwyższej półki. Leżakowana z beczkach po sherry Fino, które jest wersją wytrawną i najbledszą, a mimo to whisky charakteryzuje się pięknym bursztynowym kolorem oraz wyjątkową słodyczą, przywołującą na myśl zapach toffi, czekolady, mango, owoców cytrusowych, oraz zielonego jabłka. Nie filtrowana na zimno, butelkowana z mocą 57-59%.

Vinho Solist – whisky dojrzewająca w beczkach z amerykańskiego dębu, w których poprzednio przechowywano portugalskie białe i czerwone wina. Po opróżnieniu, wnętrze beczek zostało delikatnie zeszlifowane a następnie wypalone od środka i zalane destylatem. Efektem tego jest bogata mieszanka aromatów słodyczy: czekolady, toffi, miodu, karmelu oraz owoców egzotycznych: papai, kiwi, mango. Nie filtrowana na zimno, moc beczki 57-59%

King Car – najbardziej aromatyczna spośród całej oferty destylarni. Nie filtrowana na zimno, moc podwyższona do 46% oraz kompozycja różnych beczek sprawiły, że whisky posiada bardzo szeroką paletę aromatów, od papai, banana, jabłka, daktyli, poprzez nuty kwiatowe, na miodzie i wanilii kończąc.



Podziel się