Destylarnia powstała w Wenezueli w 1959 roku u podnóża Andów, nieopodal parku narodowego Terepaima. Pobliskie plantacje trzciny cukrowej oraz 5 głębokich na 100 m " />

Destylarnia powstała w Wenezueli w 1959 roku u podnóża Andów, nieopodal parku narodowego Terepaima. Pobliskie plantacje trzciny cukrowej oraz 5 głębokich na 100 m " />
 
 
Diplomatico, rum, wenezuela

Destylarnia powstała w Wenezueli w 1959 roku u podnóża Andów, nieopodal parku narodowego Terepaima. Pobliskie plantacje trzciny cukrowej oraz 5 głębokich na 100 m studni były gwarancją stabilnego zaopatrzenia w surowce, potrzebne do produkcji rumu. Część tzw. lekkich rumów destylowana jest podwójnie w kolumnach destylacyjnych, rumy cięższe destylowane są w miedzianych alembikach. Do leżakowania rumów używa się zarówno beczek po Bourbonie, po Sherry jak i ostatnio beczek po Whisky!!! Ze względu na specyficzny klimat, Angel's Share wynosi ok. 8% rocznie. Wg miejscowego prawa, aby alkohol nazwać rumem, musi on leżakować minimum 2 lata w beczkach. Wyjątkową jakość rumów Diplomatico potwierdza wysokie notowanie w rankingu 10 najlepszych rumów świata, obok takich jak Appleton czy Zacapa oraz złote medale zdobywane na najbardziej prestiżowych zawodach: The International Rum Expert Panel. W zależności od wieku i wersji dobiera się odpowiednią mieszankę rumu z kolumny destylacyjnej i rumu z alembików i poddaje ją starzeniu. Najstarsza wersja 12 yo posiada największy udział rumów ciężkich, najmłodsza najmniejszy.

Diplomatico Anejo:

Stworzony w 2004 roku jest ciemnym rumem, blendowanym w 95% z delikatnych rumów uzyskanych z destylacji kolumnowej oraz w 5% z ciężkich rumów otrzymywanych z tradycyjnych alembików.

Okres leżakowania: 4 lata
Kolor: lekko bursztynowy
Zapach: delikatnie owocowy, z nutami tlącego się drewna oraz przyprawą curry. Konsystencja kremowa
Smak: toffi, cukierki typu krówki, mielona kawa, gorzka czekolada.

Diplomatico Reserva:

Receptura powstała w 1989 roku, a dwa lata później w samej Wenezueli sprzedano 840 tysięcy butelek. W skład blendu wchodzi w 50% rum z kolumn destylacyjnych oraz w 50% rum z tradycyjnych alembików, finalny produkt spędza w beczkach 8 lat.

Kolor: Ciemno kasztanowy
Zapach: wanilii, sosu śliwkowego, placków, bananów oraz śladowe ilości estragonu
Smak: bardziej wytrawny, kawa, czekolada i suszone śliwki, lekko słony na finiszu.

Diplomatico Reserva Exclusiva:

Wprowadzony oficjalnie na rynek w 2004 roku, z podobizną na znaczku pocztowym Don Juancho Nieto Melendez, znanego entuzjastę rumu, mieszkającego nieopodal destylarni. Jest to kompozycja 20% lekkich rumów oraz 80% ciężkich rumów otrzymywanych w sposób identyczny ze szkocką Whisky , leżakowana przez 12 lat w beczkach.

Przed finalnym blendowaniem master blender dodaje odrobinę cukru trzcinowego, dla wzmocnienia aromatów.
Kolor: ciemno brązowy
Zapach: drzewo sandałowe, świeża skóra, kawa espresso
Smak: mleczna czekolada, skórka pomarańczy, karmel i syrop klonowy.
Posmak lukrecji na finiszu

Diplomatico Ambassador:

Okręt flagowy destylarni, stworzony przez master blendera Tito Cordero, który otrzymał za swoje dzieło tytuł najlepszego mistrza kompozycji na świecie w 2011 roku. Swoją wyjątkową słodycz zawdzięcza leżakowaniu w beczkach po Bourbonie, oraz dodatkowym dwuletnim finiszu w beczkach po sherry Pedro Ximemez. Posiada intensywny aromat migdałów, orzechów, toffi, bananów, pieczonych jabłek i cynamonu. W smaku maślany, biszkoptowy, z posmakiem nutelli, suszonych moreli i tytoniu do fajki.

Diplomatico, rum, wenezuela

Podziel się