Tullibardine, Szkocja, szkocka whisky, Singlemalt, destylarnia, Highland

Historia destylacji i produkcji Tullibardine jest jedną z najstarszych w całej Szkocji. To właśnie w Blackford – przedsionku Highland w 1488 roku młody król Jakub IV Stewart zatrzymał się w drodze na swoją koronację, aby kupić piwo w lokalnym browarze. Zostało to odnotowane jako pierwszy znany zakup tamtejszego piwa. W 1947 roku browar został przekształcony w destylarnię. Poza dobrym połączeniem zarówno z północą, jak i z południem, co czyni z niego doskonałą lokalizację dla destylarni, miejsce to słynie również z bogatych zasobów świeżej źródlanej wody w okolicach wzgórz Ochil (znanych również z powodu wydobywanego tam kiedyś złota). W 1947 roku William Delme Evans rozpoczął przekształcanie browaru w destylarnię i w 1949 roku wydestylowano tam pierwszę whisky pod nowo powstałą nazwą – Tullibardine Distillery. Nazwa w języku gaelickim oznacza "wzgórze widokowe" i pochodzi od małej średniowiecznej kapliczki wybudowanej w 1446 roku, znajdującej się w pobliżu destylarni. W 1953 roku destylarnia została wykupiona przez firmę Brodie Hepburn, którą później przejęli Invergordon Distillers. Przez kilka kolejnych dziesięcioleci do produkcji używano dwóch oryginalnych alembików- pot still, trunki zaś dojrzewano w beczkach po sherry. W 1973 roku powiększono zakres produkcji przez zastosowanie dwóch dodatkowych kotłów destylacyjnych. Ostatnio Tullibardine rozpoczęła nowy rozdział w swojej historii – w 2011 roku kupiła ją niezależna rodzinna firma, już wcześniej zaangażowana w produkcję whisky. Bez wątpienia więc przyszłość Tullibardine jest w dobrych rękach. Ze swym bogatym portfolio, sięgającym aż do 1952 roku, Tullibardine to cudowna, słodka, elegancka i złożona malt whisky.

Tullibardine, Szkocja, szkocka whisky, Single Malt, destylarnia, Highland

  • Tullibardine Sovereign - To dojrzewająca w nowych beczkach po Bourbonie cudowna, zrównoważona whisky. Jęczmień, gruszka i kremowe czekoladowe nuty, rozwijające się na podniebieniu i powoli gasnący finisz.
  • Tullibardine 225 Sauternes Finish - Przez około 12 miesięcy, Tullibardine Sovereign dojrzewała w beczkach po Chateau Suduiraut Sauternes, o pojemności 225 litrów. W efekcie powstała wspaniała złota whisky o interesującym smaku cytrusów oraz zbożowych i waniliowych nutach. Finisz średni lub długi, z wyczuwalną nutą ananasa i skórki pomarańczowej.
  • Tullibardine 228 Burgundy Finish - Przez około 12 miesięcy Tullibardine Sovereign dojrzewała w beczkach po czerwonym burgundzie Chateau de Chassagne, o pojemności 228 litrów. Temu właśnie ta whisky o smaku wanilii i lekkich czekoladowych nutach, kremowym bogactwie i wyczuwalnym aromacie czerwonych letnich owoców zawdzięcza swoją zachwycającą rubinową barwę.
  • Tullibardine 500 Sherry Finish - Przez około 12 miesięcy, Tullibardine Sovereign dojrzewała w beczkach po sherry, o pojemności 500 litrów. W efekcie powstała intensywna, ciemna, bogata, bursztynowa whisky. Obecne są w niej nuty toffi i jabłek z wyczuwalną odrobiną zboża. Na podniebieniu obfitość wanilii, toffi, daktyli i przypraw.
  • Tullibardine Aged 20 Years - Jest to wspaniała, czarująca whisky single malt, dojrzewająca w nowych beczkach po Bourbonie, o wyczuwalnych w równej mierze nutach wanilii, kakao, miodu i owsianki, kończąca się gładko i sucho na podniebieniu. Cechuje ją złożoność, wynikająca z wieku, ale wciąż jest w niej subtelna słodycz, którą Tullibardine zawdzięcza swoim słodom.
  • Tullibardine Aged 25 Years - Limitowana i wyjątkowa Tullibardine, mocna, gładka i owocowa w ustach. Cechuje ją miriada smaków, począwszy od toffi, przypraw i suszonych moreli, aż po bardziej oczywiste nuty jęczmienia i wanilii na finiszu. Należy ją smakować bez pośpiechu.


Artukułowi "Kropla czystej Highland Gold!" przez najbliższy tydzień towarzyszyć będzie promocja 15% rabatu na wersję Sovereign tej marki dostępnej w ofercie Tudor House.

Podziel się