Destylarnia powstała w 1833 roku pod nazwą Burnfoot na granicy regionów Highland, gdzie whisky jest destylowana i Lowla" />

Destylarnia powstała w 1833 roku pod nazwą Burnfoot na granicy regionów Highland, gdzie whisky jest destylowana i Lowla" />
 
 
Glengoyne, Szkocja, szkocka whisky, Singlemalt, destylarnia, Highland

Destylarnia powstała w 1833 roku pod nazwą Burnfoot na granicy regionów Highland, gdzie whisky jest destylowana i Lowland, gdzie dojrzewa w beczkach. W 1876 roku destylarnię nabyli bracia Langs i zmienili jej nazwę na Glenguin. Obecna nazwa Glengoyne funkcjonuje od 1905 roku. Uznawana jest za jedną z najładniej położonych w Szkocji, a sam proces produkcji jest najwolniejszy spośród wszystkich destylarni, co skutkuje wyjątkowo czystym i łagodnym destylatem. Whisky Glengoyne jest często porównywana do Macallan z kilku powodów. Po pierwsze alembiki służące do pierwszej destylacji (low wine stills) są bardzo zbliżone wielkością i kształtem, po drugie obydwie destylarnie praktykowały z odmianą jęczmienia Golden Promise, po trzecie wreszcie polityka stosowania przede wszystkim wysokiej jakości beczek po Sherry miała i ma nadal miejsce w obydwu z nich.
Część produkcji przeznaczona do butelkowania Single Malt leżakuje w dwóch tradycyjnych magazynach „dunnage”, podczas gdy destylat przeznaczony do whisky blendowanych leżakuje w czterech nowo wybudowanych magazynach. Wyjątkowo restrykcyjna polityka maturacji sprawia, że dębina pozyskiwana z Hiszpani potrzebuje sześciu lat, zanim wykonana z niej beczka zostanie zalana destylatem. Jest to 10-cio krotnie droższa metoda od pozyskiwania używanych beczek z rynku przez inne destylarnie, jednak dzięki temu destylat nabiera swych aromatów w beczkach najwyższej jakości. W 2012 roku nastąpiła rewitalizacja całej gamy, zmieniono etykiety oraz wprowadzono nowe wersje 15 i 18 yo. W ciagu 10 lat od nabycia destylarni przez nowego właściciela , firmę Ian Macleod, jej sprzedaż wzrosła o 250%.
Cała oferta i jej charakterystyka wygląda następująco:


Glengoyne, Szkocja, szkocka whisky, Singlemalt, destylarnia, Highland

  • Glengoyne 10 yo - Aromat lekko korzenny z nutami świeżych zielonych jabłek, wyczuwalny smak jęczmienia oraz słodycz podobna do toffi
  • Glengoyne 12 yo - pachnąca pieczonym jabłkiem, kokosem oraz owocami cytrusowymi
  • Glengoyne 15 yo - kandyzowane owoce, ciastka maślane, popcorn, solone masło, orzechy
  • Glengoyne 18 yo - dojrzałe banany, melon, brązowy cukier, cynamon i goździki
  • Glengoyne 21 yo - suszone owoce, świąteczny piernik, miód , cynamon oraz intensywny zapach sherry, będący wynikiem leżakowania całe 21 lat w beczce first fill sherry.

Dostępne są również dwie niezwykle rzadkie, limitowane edycje butelkowane jako single cask z mocą beczki:
  • Glengoyne 16 yo Madeira finisz 44,1% - wyczuwalny aromat słodu jęczmiennego, ryżu, kakao, kokosa, ptasiego mleczka i czekolady.
  • Glengoyne 16 yo Chateau La Nerthe finisz 53,2% - pachnąca śliwką, truskawką, rodzynkami , cynamonem i kwitnącym ogrodem.


Destylarnia nie używa w żadnej z wersji torfu, całość słodu suszona jest gorącym powietrzem. Roczna produkcja przekracza milion litrów.

Artukułowi „Whisky o krystalicznym destylacie - Glengoyne!” przez najbliższy tydzień towarzyszyć będzie promocja 15% rabatu na wszystkie produkty tej marki dostępne w ofercie Tudor House.


Promocja obowiązuje do: 2013-09-18. Rabatu niemożna łączyć z obecnie trwającymi promocjami.

Podziel się