Destylarnia założona w 1836 roku, od sześciu pokoleń (od 1865) należąca do rodziny Grant, odkupiona od Roberta Hay za jedyne 511 funtów. Jako jedyna destylarnia w Szkocji wciąż stosuje be" />

Destylarnia założona w 1836 roku, od sześciu pokoleń (od 1865) należąca do rodziny Grant, odkupiona od Roberta Hay za jedyne 511 funtów. Jako jedyna destylarnia w Szkocji wciąż stosuje be" />
 
 


Destylarnia założona w 1836 roku, od sześciu pokoleń (od 1865) należąca do rodziny Grant, odkupiona od Roberta Hay za jedyne 511 funtów. Jako jedyna destylarnia w Szkocji wciąż stosuje bezpośrednie podgrzewanie alembików płomieniem, pozostałe przeszły na tzw. podgrzewanie pośrednie za pomocą spiral wypełnionych gorącą parą. Glenfarclas również próbował takiego rozwiązania w 1981 roku, lecz zmieniło to diametralnie charakter whisky i szybko zaniechano tego pomysłu. Posiada olbrzymią kadź do produkcji zacieru o średnicy 10 metrów i jedne z największych w Szkocji alembiki. Sześć kotłów destylacyjnych produkuje rocznie 3 mln litrów czystego alkoholu. Ponad 50 tysięcy beczek leżakuje w 30 tradycyjnych magazynach "dunnage", większość z nich, z czego słynie Glenfarclas to beczki po sherry, głównie Oloroso. Na potrzeby single Malt używa się tylko beczek first i second fill, kolejne napełnienia służą tylko to produkcji whisky mieszanej (Glen Dowan).
Glenfarclas jest jedyną destylarnią w Szkocji posiadającą w magazynach destylaty począwszy od 1953 roku, butelkując je w serii Family Casks, wszystkie roczniki oferowane są z mocą beczki (cask strength) jako single cask. Destylarnia była pierwszą w historii, która w 1968 roku wpadła na pomysł butelkowania whisky z mocą beczki (cask strength), edycją tą był Glenfarclas 105 o mocy 60%.

W port folio odnajdziemy następujące wersje single Malt:
  • Glenfarclas 10 yo – zapach miodu, wanilii, gruszki, cynamonu i goździków
  • Glenfarclas 12 yo – aromat sherry, suszonych owoców, przypraw i wilgotnej dębiny
  • Glenfarclas 15 yo – intensywne sherry, nuty dymne, cukierki mleczne oraz aromat słodu jęczmiennego
  • Glenfarclas 17 yo – toffi, marcepan, śliwki, rodzynki, orzechy i ślady mięty
  • Glenfarclas 21 yo – owoce tropikalne, gałka muszkatołowa, migdały, cytrusy, wanilia i tytoń
  • Glenfarclas 25 yo – aromaty korzenne, miód, marmolada, świeżo mielona kawa, posmak dębiny na finiszu
  • Glenfarclas 30 yo – sherry, koniak, marcepan, orzechy , ciasto świąteczne
  • Glenfarclas 40 yo – antyczne meble, skórzany fotel, rodzynki i czekolada
  • Glenfarclas 105 cask strength – lekko dymna z dębiną w tle, jabłko, gruszka oraz toffi, owoce kandyzowane, moc 60%
  • Glenfarclas 25 yo quarter cask- limitowana edycja leżakująca całe 25 lat w małych beczkach, co zwiększa kontakt z dębiną i przyspiesza leżakowanie. Zapach miodu, toffi, pieczonych jabłek, cielęcej skóry, imbiru.
  • Glen Dowan – 5 letnia whisky mieszana, której sercem jest właśnie Glenfarclas ,będąca mieszanką ponad 30 single Malt i grain, wyjątkowo delikatna, świeża, o intensywnym owocowym aromacie.




Podziel się