Najstarsza destylarnia na wyspie Islay i jedna z najstarszych w Szkocji, powstała w 1779 roku. Posiada jako jedna z niewielu własną podłogę do słodowania jęczmienia, która " />

Najstarsza destylarnia na wyspie Islay i jedna z najstarszych w Szkocji, powstała w 1779 roku. Posiada jako jedna z niewielu własną podłogę do słodowania jęczmienia, która " />
 
 
Morrison Bowmore Distillery

Najstarsza destylarnia na wyspie Islay i jedna z najstarszych w Szkocji, powstała w 1779 roku. Posiada jako jedna z niewielu własną podłogę do słodowania jęczmienia, która zaspokaja ok. 40% jej potrzeb. Słód jęczmienny torfowany jest do poziomu 25 ppm, co nadaje whisky charakterystyczny dymny aromat. Unikatowa technologia stosowania torfu, polegająca na jego kruszeniu i nawilżaniu przez użyciem sprawia, że więcej dymu przenika przez ziarna, co pozwala na ponad 20% oszczędności w jego zużyciu. Destylarnia wyposażona jest w sześć kadzi fermentacyjnych wykonanych z sosny oregońskiej oraz dwie pary alembików. Na przestrzeni wieków posiadała kilku właścicieli, by w 1994 roku stać się całkowicie własnością japońskiego koncernu Suntory. 27 tysięcy beczek przechowywanych jest w dwóch tradycyjnych magazynach "dunnage", z czego jeden uznany za najstarszy, z wszystkich obecnie wykorzystywanych w Szkocji znajduje się poniżej poziomu morza. Mowa o słynnym Vault nr 1, w którym spoczywają najbardziej cenne beczki. Istnieje przekonanie, że korek z butelki whisky Bowmore po jej otwarciu nigdy nie wraca na swoje miejsce, gdyż jakość whisky jest tak wysoka, że zanim zostanie ponownie zakorkowana, jej zawartość zdąży zniknąć. Destylarnia używa do maturacji beczek po Bourbonie i po sherry, choć do limitowanych edycji często używane są mniej popularne rozwiązania, chociażby beczki po porto. Rocznie destylarnia produkuje ok. 2 milionów litrów czystego alkoholu.

Oferta destylarni obejmuje następujące wersje:

Bowmore Legend - whisky ośmioletnia, bez określenia wieku na etykiecie, pachnąca dymem, bryzą morską, sosną, cytrusami i miodem.
Bowmore 12 yo – wrzos, miód, suszona trawa, popiół, dym i morskie wodorosty.
Bowmore 15 yo – suszone owoce, rodzynki, gorzka czekolada, toffi, drzewo cedrowe, nuta dymu i sherry
Bowmore 18 yo – cytrusy, gotowane owoce, śliwki, wilgotne drewno, dym i owoce morza.
Bowmore 25 yo – limitowana edycja o intensywnym aromacie sherry, powideł, toffi, orzechów oraz typowymi nutami tlącego się ogniska
Bowmore 10 yo Tempest – to limitowana edycja cask strength, czyli butelkowana z mocą beczki, która całe 10 lat dojrzewała w beczce first fill po Bourbonie. Posiada zapach skórki cytryny, nektarynki, gruszki, wody morskiej i dymu.

Wszystkie edycje charakteryzują się lekko słoną końcówką, ze względu na bliskie położenie nad zatoką, z której na grzbietach fal kryształy soli niesione są na ląd. Na tegorocznych zawodach IWSC wersja 12 i 15 letnia zdobyła złoty medal, a Bowmore Tempest oprócz srebrnego medalu otrzymał tytuł” Outstanding”.
W 2012 roku zabutelkowano najstarszą whisky z wyspy Islay, właśnie z destylarni Bowmore. Jedynie 12 butelek trunku Bowmore 54 yo, destylowanego w 1957 roku ujrzało światło dzienne, każda z butelek posiada cenę wywoławczą 100 tysięcy funtów.

Morrison Bowmore Distillery

Podziel się